MENY

– Vi måtte sette oss ned å snakke

SE FILM: Festus Mukoya og Sarah Naibei har bidratt til fred i Mount Elgon-regionen i Kenya.

”Ifølge menneskerettighetsgrupper er mer enn 500 drept i uroligheter i Mount Elgon-regionen i løpet av det siste halvannet året”, skrev avisen Vårt Land i sin nettutgave i mars 2008.

Det var valg i Kenya, og norske medier kunne bringe opprørende bilder fra Kenya, og fra Mount Elgon-regionen. Det er imidlertid ikke første gang det er turbulent her. Det er uklart når konflikten egentlig startet, men området har trolig hatt trefninger i flere hundre år. Etniske grupper kjemper mot hverandre, og slekt følger slekters gang. Bare mellom 2006 og 2008 måtte 100.000 mennesker fra området flykte som følge av konflikten.

– Vi måtte få de ulike gruppene til å møtes for å snakke, er utgangspunktet til Festus Mukoya.

Han har denne uken vært i Oslo sammen med en delegasjon fra pinsekirken Free Pentacostal Fellowship in Kenya (FPFK).

 

Fred

Mukoya og prosjektet nådde frem: I 2011 skrev en rekke stammeledere under på The Mabanga Peace Accord, en fredsavtale fremforhandlet og fasilitert gjennom pinsevennenes Rights and Peace Project, i samarbeid med den lokale pinsekirken Free Pentecostal Fellowship in Kenya (FPFK).

Hvordan gjorde man det? Gjennom å sette folk i tale, mobilisere folk i landsbyene, spre informasjon, lage radio, mase på myndigheter, snakke med eks-militser og kvinnene de i sin tid gjorde til enker, religiøse ledere og byråkrater. I mars 2013 var det igjen valg i Kenya, for første gang uten voldelige hendelser i Mount Elgon.

 

Varsling

For å være føre var hadde man under valget et varsling- og responssystem som skulle varsle om uroligheter, gnisninger og etniske vold som skjedde i forbindelse med valget. Mye tyder på at det nå har blitt varig fred i regionen.