
Stiller seg uforstående til Mongolia-kutt
- Norske myndigheter må tenke på de negative konsekvensene av å kutte bistand til Mongolia, sier Bayarmaa Bayandalai, prosjektleder for et av NLMs prosjekter i Mongolia.
Denne høstens forslag til statsbudsjett kom med en omstridt hake på bistandsfeltet: 34 land skulle ikke lenger kunne motta noen form for bistand med midler fra Norad. Digni er selv inne i fem av disse landene: Sierra Leone, Republikken Kongo, Senegal, Swaziland og Mongolia.
I Mongolia vekker beskjeden om at de er på den såkalte «kuttlista», sterke reaksjoner.
– Vi har jobbet strategisk over mange år med å bygge opp et godt forhold til myndighetene i Mongolia. NLM Mongolia har oppnådd stor respekt i landet. Det ville være dumt å bryte ned dette nå, sier Bayandalai, og legger til:
– Her må norske myndigheter tenke på alle de negative konsekvensene av et slikt kutt.
90 prosent fra Digni/Norad
NLM Mongolia feirer i år 20-års jubileum. Digni støtter NLM i Norge (Norsk Luthersk Misjonssamband) for å drifte prosjekter i NLM Mongolia. Ofte kommer om lag 90 prosent av støtten til slike prosjekter fra Digni, og det er disse midlene som nå står i fare for å kuttes. Om NLM ønsker det står de likevel fritt til å drifte arbeidet videre for egen motor.
– Vi forstår godt at det kan være vanskelig for NLM å opprettholde støtten om 90 prosent av budsjettet skulle falle bort. Hva som skjer videre for oss er ren gjetting, vi må vente å se hva resultatet av dette blir, sier Bayandalai, som forrige uke var på Dignis regionale nettverksmøte i Thailand.
– Mye penger for oss
Om landkuttene virkelig blir gjennomført avgjøres i budsjettforhandlingene i disse dager.
– Jeg mener norske myndigheter burde sette seg ned å gå igjennom hvilke land som skal kuttes mer nøye. Det er kanskje lett å kutte Mongolia, for det er lite penger i det totale budsjettet for Norge. Men i arbeidet her har de pengene veldig mye å si, slår prosjektlederen fast.