MENY

Ny ISO-sertifisering i boks

Sekretariatet i Digni kunne puste lettet ut i går. Styringssystemet i organisasjonen passerte nåløyet og fikk en internasjonal sertifisering for organisasjoner (ISO) for tre nye år.

Dagen i går var annerledes for oss som jobber i Digni-sekretariatet. Den begynte på møterommet der Arne Skjelstad, revisjonsleder for Kiwa Teknologisk Institutt Sertifisering as, holdt en innledning om prosessen for å bli en ISO-sertifisert bedrift. Deretter var det møter hele dagen, der Dignis sekretariat la frem hvilke prosesser og styringsdokumenter vi har utarbeidet. Skjelstad og fagrevisor Kalina Sharp-Bergersen vurderte blant annet hvor systematisk Digni jobber og organisasjonens evne til å identifisere og være i forkant av ulike utfordringer.

Eksamensnerver

Dommen falt på slutten av dagen, da revisorene fortalte at Digni har 0 avvik, 1 merknad og 2 forbedringspunkter. Det betyr at vi har bestått, og fått ISO 9001 Styringssystem-godkjenning for 3 nye år. På grunn av endringer av kravsystemet, må vi imidlertid ta en kortere gjennomgang om ett år for å sikre at vi holder nivået i den nye standarden som kalles Ledelsessystem.

Digni ble ISO-sertifisert for første gang 27. juni 2008. Med fornyelse hvert tredje år, betyr det at vi i går fikk vår fjerde godkjenning.

–Vi er ikke så nervøse som første gang. Da hadde vi skikkelig eksamensnerver, ler Kristian Larsen som sammen med Lillian Våje sitter i kvalitetsutvalget som sikrer at ISO-standarden blir møtt i vårt daglige arbeid.

Mer integrert enn før

Skjelstad ser en klar forbedring i styringen av organisasjonen i løpet av de ni årene han har jobbet med oss.

–Digni har hatt en god utvikling fra da kvalitetssystemet lå på siden, til at det har blitt en del av den daglige driften. En av fordelene med dette, er at nyansatte blir raskere trygg på det de jobber med. De får en god start, sier revisjonslederen.

Han forteller at det er rundt 2000 bedrifter i Norge med ISO 9001 Styringssystem-godkjenningen, 700 med ISOs miljøsertifisering og 200 med ISOs sertifisering for Helse, miljø og sikkerhet. Etter å ha søkt i de ulike registrene, konkluderer han:

–Digni er den eneste bistandsorganisasjonen her.

Forutsigbart resultat

–Hva er fordelen med å være ISO-sertifisert?

–Man har tatt en jobb for å systematisere og standardisere arbeidsoppgavene slik at man leverer et mer konsistent og forutsigbart prosjektresultat. Det burde telle positivt blant annet overfor Norad, fordi de kan stole på at man leverer forutsigbart både i forvaltningen og i oppfølgingen, sier revisjonslederen.

Globalt er det utstedt 1,3 millioner ISO-sertifikater og det er 120 medlemsland. Det vil si at disse landene har egne ISO-revisorer. I land som ikke er medlem, kan man likevel bli sertifisert gjennom besøk fra revisorer fra naboland.

De ansatte i Digni-sekretariatet har ikke fått feiret med kake, men dere skal ikke se bort ifra at vi tar en skikkelig kakefest i den nærmeste fremtid!