
Ny generalsekretær på plass
1.august var Dignis nye generalsekretær, Hjalmar Bø, på plass. En av hans viktigste kvaliteter er utholdenhet – det har han bevist gjennom flere maratonløp og 20 år i denne bransjen.
Vår nye generalsekretær, Hjalmar Bø, er nå på plass. Han er godt kjent med oss etter å ha sittet i Dignis styre i ni år. Hjalmar kommer fra stillingen som utenlandssjef i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), men han har også jobbet på grasrota gjennom sin 20 år lange yrkeskarriere i organisasjonen.
–Jeg har hatt gleden av å jobbe på alle nivåer i Digni-kjeden. Først som prosjektmedarbeider og prosjektleder i Kina, deretter som regionleder og utenlandssjef. Jeg har sett viktigheten av arbeidet Digni gjør, og hvordan det berører millioner av mennesker, sier han.
–Hvilke forventninger har du til den nye jobben?
–Gjennom jobben i styret, har jeg sett at Digni har en god og dyktig stab. Det ga meg frimodighet til å søke jobben. Staben kan ting jeg ikke kan, så til sammen blir det bra, mener den nye generalsekretæren.
Samspill er viktig
Også denne gangen har Digni fått en høyreist, mørk generalsekretær med glimt i øyet… og ja, Rogalands-dialekten er også der. Hjalmar er opprinnelig fra Randaberg i Rogaland, men bor nå på Knapstad i Østfold med kone og fire barn i alderen 10 til 25 år. Hjalmar har alltid tilhørt NLM, og faren hans satt til og med i hovedstyret i en periode. Hjalmar har i en årrekke vært aktiv i barne- og ungdomsarbeidet til NLM og KRIK i nærområdet der de bor. Det gjør han når han ikke er på jobbreise, løper maraton eller jobber i hagen.
–Det blir lite tid til å se tv, smiler Hjalmar.
–Hva kan vi forvente av deg som leder?
–Som person er jeg nok tålmodig og utholdende. Jeg er også jordnær, men jeg kan være tidsoptimist. Det kan noen ganger utfordre folk rundt meg, ler han og fortsetter.
– Jeg har tro på samspill. Jeg tror vi kan greie mer når vi jobber sammen. Som leder prøver jeg å få frem folks styrker. Jeg ser frem til å møte medlemsorganisasjonene og partnere for å se hvilke styrker vi kan bygge på.
Før sommerferien kom det en email fra Hjalmar der han fortalte at de første ukene vil han ta en prat med alle i Digni-sekretariatet for å bli mer kjent med oss, samt å besøke alle medlemsorganisasjonene. Noen programerklæring for sitt lederskap vil han ikke komme med før han har hørt hva alle har å si.
Tar sin andre mastergrad
Hjalmar begynte sitt utdanningsløp ved Drottningborg videregående skole i Grimstad. Derfra gikk veien til Fjellhaug misjonsskole der han studerte i fire år, før han tok en cand mag grad i engelsk, pedagogikk og kristendom ved NTNU i Trondheim. Etter dette flyttet han til California i USA, der han tok en mastergrad i tverrkulturell kommunikasjon, før han flyttet til Kina med familien sin for å være teltmaker der. Nå er han halvveis i mastergrad nummer to, som er Verdibasert ledelse ved den Vitenskapelige høgskole (VID).
Hjalmar forteller at det skal bli spennende å lede Digni gjennom en tid med store endringer, både globalt og nasjonalt. Hans mål er at Digni og måten vi jobber på fortsatt skal være relevant. I juni signerte Digni en ny rammeavtale med Norad, der vi økte fra 160 millioner kroner årlig til 186 millioner kroner. Av 37 søknader, valgte Norad å inngå avtale med sju. Digni fikk den største summen av disse.
–Dette er et kvalitetsstempel på arbeidet som drives av kirker og misjonsorganisasjoner. Mange av våre medlemsorganisasjoner har jobbet i landene over lang tid, og de har derfor sterke partnerskap, ofte med kirker som når ut til et bredt lag av befolkningen. Det drives mange gode prosjekter, som endrer folks liv til det bedre, sier Dignis nye generalsekretær.
Nytt håp
–Hva har gjort størst inntrykk på deg gjennom 20 års arbeid med misjon og bistand?
–Det var en opplevelse i den lille landsbyen Leng Jiao Ping i Kina der vi så nytt håp og at folk begynte å tro på egne ressurser, sier han og forteller videre at dette var en svært fattig landsby som lå på 3400 meters høyde. Man måtte gå i tre timer til fots for å komme dit. Fordi det var så isolert og fattigdommen var så stor, var stedet oppgitt av myndighetene og de ønsket å flytte befolkningen til et annet sted. Da NLM og Hjalmar hadde et dialogmøte med myndighetene om hvor de kunne jobbe, ble denne landsbyen foreslått.
De bygde først en skole og sendte en lærer for å jobbe der. Dette skapte nytt håp, og da de satt sammen med landsbybeboerne for å finne ut hvilke ressurser som fantes i landsbyen, var det noe som løsnet.
–De tegnet en sirkel med kritt på gulvet og skrev så hvilke ressurser de hadde. Det gikk tregt først, men så plutselig ble de grepet av et nytt håp. De holdt på i over to timer, og det var tilslutt kritt tegn over store deler av gulvet. Nesten alle røykte, så rommet var tilslutt røyklagt, ler Hjalmar.
Landsbybeboerne trakk blant annet frem at de hadde noen verdifulle urter og bær som bare vokste på denne høyden, men problemet var å transportere dem ut. Sammen ble de enige om å bygge en vei for å løse dette problemet.
–Det var fantastisk å se at håp, visjoner og troen på egne ressurser ble tent. I dag har det skjedd stor utvikling i området, forteller han.
–Jeg kan sende deg et bilde fra møtet, sier han og begynner å lete i mappene på PC-en.
Digni må få dusj
Hjalmar er ikke en kort-distanseløper, verken på jobb eller på privaten. Han hadde som mål at han skulle utfordre seg selv til å løpe maraton før han ble 40, men barn nummer fire kom rundt denne tiden, så målet ble utsatt med ti år. Det greide han å holde. Hjalmar har nå løpt flere halvmaratoner og to fullmaratoner. Under årets Oslo Maraton har han meldt seg på en fullmaraton igjen.
–For meg er dette god avkobling og jeg liker å konkurrere med meg selv. Jeg har flere gode løpevenner, men jeg liker også å koble av, tenke og oppleve natur. – Og å holde meg i form. Målet er at jeg fortsetter å løpe halvmaraton på under to timer så lenge jeg holder meg frisk. Det burde jeg greie uten å trene så mye, mener han.
–Hvor langt er det fra Knapstad til Dignis lokaler i Arbins gate i Oslo?
–Fem mil
–Så da kan vi regne med at du løper til jobb av og til?
–Det tar litt for lang tid, men det kan nok hende jeg sykler. Er det dusj her?
–Nei.
–Vi må lage en dusj, sier han ettertenksomt.