MENY

Norge trenger en utviklingsminister

Digni, Care, Utviklingsfondet og SAIH er blant organisasjonene som har signert på et felles opprop for en egen utviklingsminister.

Regjeringens hovedbudskap i statsbudsjettet er at bistanden skal være effektiv. Å få på plass en egen utviklingsminister er en viktig del av målet.

Da statsminister Erna Solberg for ett år siden presenterte sin regjering, var det den første siden 1983 uten en egen utviklings- eller bistandsminister. Ansvaret for det om lag 30 milliarder store bistandsbudsjettet ble lagt hos utenriksminister Børge Brende. Den da ferske statsministeren beskrev det som ”en styrke at Brende skal samordne utviklingssamarbeidet sammen med utenrikspolitikk”.

Nå, ett år etter, mener vi det er på tide at Solberg erkjenner at dette var et feilgrep, og snur. Vi som hver dag jobber for å bidra til bedre levekår i andre deler av verden, opplever at mangelen på en utviklingsminister gjør arbeidet vanskeligere. Prosesser tar lenger tid. Samtidig stiller Norge med mindre gjennomslagskraft ved å sende en statssekretær til møter der andre land stiller med en utviklingsminister.

Utenrikspolitikken og utviklingspolitikken skulle nå gå hånd i hånd. I praksis ser vi at det alt for ofte ender opp med at utviklingspolitikken går i skyggen. Her trengs med andre ord en strukturell endring.

Derfor er det på tide at Norge igjen får en egen utviklingsminister.

Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS -Forum for Kvinner og Utvikling

Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors

Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni

Jørn Wichne Pedersen, styreleder i SAIH

Kari Helene Partapuoli, daglig leder i utviklingsfondet

Kjell Stokvik, konstituert generalsekretær i Care

Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas Norge

Morten Lønstad, generalsekretær i Forut