MENY

Misjonsfolket gir suverent mest

- Giverne vil få en stadig viktigere rolle i bistandsarbeidet, mener generalsekretær Jørn Lemvik i Digni.

Medlemsorganisasjonene i NORME og Digni melder om gaveinntekter på nærmere 1,5 milliard kroner i 2014. Det viser medlemsstatistikk fra de to paraplyorganisasjonene. Dersom man tar utgangspunkt i det mest konservative anslaget over hvor stor grasrota er, gir misjonsvennene i snitt 6000 kroner i året til misjon og diakonalt arbeid. Det er seks ganger mer enn nordmenn flest får i skattelette i 2016, og langt over landsgjennomsnittet.

– Misjonsfolket har alltid vært flinke til å gi. Det er et godt utgangspunkt når vi skal orientere oss for framtida, sier generalsekretær Jørn Lemvik i Digni.

Må belage seg på egenfinansiering

Han mener misjonsorganisasjonene og kirkesamfunnene må belage seg på enda sterkere grad av egenfinansiering av internasjonalt bistandsarbeid enn det som er tilfellet i dag.

Misjonsfolket har alltid vært flinke til å gi. Det er et godt utgangspunkt når vi skal orientere oss for framtida.

– Årets budsjettdrama om bistanden viser at vi ikke kan ta den offentlige støtten for gitt. Vi vil fortsette å kjempe for en sterk sivilsamfunnsprofil på bistandsbudsjettet, men samtidig må vi jobbe med å styrke grasrotoppslutningen her hjemme slik at vi har andre midler å falle tilbake på. Det vil skape mer trygghet for våre samarbeidspartnere i Sør og de fattige menneskene som vi hjelper, uttaler Lemvik.

Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni, mener lanseringen av den nye nettsiden er et viktig steg for organisasjonen.
Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni.

9 prosent mer til bistand

Han mener misjonsfolket har mer å gå på, men er samtidig full av lovord.

– Dersom alle gav like mye i snitt som misjonsfolket, ville det nesten tilsvart et helt bistandsbudsjett.

Statistikken fra Digni og NORME viser at andelen egne og offentlige midler brukt til bistand og diakonalt arbeid i utlandet blant medlemsorganisasjonene økte med 9 % i 2014 og utgjør nå 372 millioner kroner. Penger brukt på evangeliseringsarbeid går tilsvarende tilbake.