MENY

– Korrupsjon skaper ulikhet

Digni og Wycliffe lanserer nytt antikorrupsjonskurs. - Vi ser allerede veldig fram til å bruke det nye kurset, sier programdirektør Humaa Sadaf fra Pakistan.

3,6 millioner menneskeliv kunne årlig vært spart om man klarte å stoppe all verdens korrupsjon. Kostnadene knyttet til korrupsjon på verdensbasis er årlig mer enn 1000 milliarder USD.

– Korrupsjon er et kjempestort problem, ikke bare i landene som mottar bistand, men også her i Norge. Korrupsjon spiser opp samfunnet, og det er de fattigste som må bære de største konsekvensene, forteller Margrethe Lia.

Hun jobber i Wycliffe, blant annet som prosjektleder for et nytt antikorrupsjonskurs som Digni og Wycliffe lanserte i forrige uke.

24349125853_b7ef427f53_k (1)
Et 50-talls personer møtte opp under lanseringa av antikorrupsjonskurset i Oslo i forrige uke.

Enkelt og interaktivt

– Det som gjør dette kurset spesielt er grasrottilnærmingen, forteller Lia.

Digni og Wycliffe har hatt som mål at alle skal kunne delta i kurset.

– Språket er enkelt og metoden interaktiv. Hovedtanken var å lage et kurs for prosjektansatte i bistandsprosjekter, et kurs som inkluderer alle, også sjåføren, kokken og landsbykvinnen, forteller prosjektlederen.

Kurset bruker drama og gruppediskusjoner bevisst for å skape oppmerksomhet rundt korrupsjon.

– Da trenger ikke deltagerne engang å være lese- og skrive-dyktige for å ha nytte av kurset og det er unikt.

– Populært

Kurset består av en PowerPoint, en manual og fire korte filmer. Materialet er nå lansert i tredje utgave, og de tidligere utgavene har blitt svært godt mottatt.

– Kurset har blitt brukt i Afrika, Asia, Midtøsten, Sør-Amerika og Europa. Og det har fått gode tilbakemeldinger. «Dette er noe vi trenger å snakke om» sier deltagerne. Den interaktive metoden blir godt mottatt, og folk er glade for muligheten til å snakke sammen om dette vanskelige temaet. Flere organisasjoner har også begynt arbeidet på antikorrupsjonsretningslinjer i sin organisasjon, og noen har begynt å holde kurs for andre organisasjoner og lokale myndigheter, forteller Lia.

Hun tror kurset kan bidra til å hindre korrupsjon.

– Vi kommer ikke til å utrydde korrupsjon gjennom et grasrotkurs, men på sikt vil vi kunne skape en bevegelse av mennesker som vet hva korrupsjon er, og tar grep i sin hverdag, forteller Margrethe Lia.

Har holdt 37 kurs

En av organisasjonene som har brukt kurset er Wycliffe Norges partnerorganisasjon KCDA i Pakistan. Programdirektør Humaa Sadaf forteller at de har holdt kurset for 37 ulike grupper siden

Programdirektør Humaa Sadaf mener antikorrupsjonskurset fungerer som en øyeåpner i et samfunn hvor korrupsjon tas for gitt.
Programdirektør Humaa Sadaf mener antikorrupsjonskurset fungerer som en øyeåpner i et samfunn hvor korrupsjon tas for gitt.

2013.

– Dette har vært veldig utfordrende for oss, fordi vi har fått et nytt syn på hva korrupsjon er. Det involverer ikke bare organisasjoner, men også personlig liv, og hva du skal gjøre i ditt liv. Tidligere tenkte vi at korrupsjon bare var feil bruk av penger, men nå forstår vi at det handler om hverdagen vår, forteller hun nå.

Organisasjonen har holdt kurset for en rekke ulike grupper, som kvinnegrupper, hinduistiske ledere, muslimske ledere, kristne ledere og myndighetspersoner.

– Vi ser allerede veldig fram til å bruke det nye kurset med de nye filmene. Vi har oversatt tidligere utgaver til lokale språk, og det har vært viktig. Da forstår alle det bedre.

Vil heve kompetanse

Antikorrupsjonsansvarlig Lilliann E. R. Våje i Digni forteller at arbeidet med kurset er ledd i en større satsning på antikorrupsjonsarbeid.

– Vi vet at korrupsjon er en utfordring, spesielt i landene vi gir støtte til. Derfor er det vårt oppdrag å bidra til å stoppe det. Vi har de siste årene jobbet systematisk med

Antikorrupsjonsansvarlig Lilliann E. R. Våje i Digni.
Antikorrupsjonsansvarlig Lilliann E. R. Våje i Digni.

å hindre korrupsjon, forklarer Våje.

Eksempler er blant annet å utvikle gode rutiner og sjekklister og samarbeide med andre organisasjoner i antikorrupsjonsarbeidet. Digni publiserer også årlig avsluttede korrupsjonssaker på våre nettsider.

– Nå håper vi dette kurset kan bidra til å heve kompetansen om korrupsjon i samarbeidslandene, forteller Våje.