MENY

Jubler over budsjettenighet

- Endelig kan vi sove godt om natta, sier Dignis Jørn Lemvik.

Mandag kveld ble det kjent at samarbeidspartiene på Stortinget har kommet til enighet om statsbudsjettet for 2016. Intense uker med forhandling har ført til at hele det omstridte bistandskuttet på to tredeler av støtten til det sivile samfunn har blitt reversert.

Endelig kan vi sove godt om natta. Dette er en enorm lettelse.

– Vi har levd de siste ukene i konstant frykt for at vi måtte kutte det store og viktige arbeidet ute i verden. Endelig kan vi sove godt om natta. Dette er en enorm lettelse, konstaterer Dignis generalsekretær Jørn Lemvik.

Takker KrF og Venstre

Han understreker at han er veldig glad og takknemmelig for den jobben KrF og Venstre har gjort i forhandlingene.

– Vi gir all honør til partiene som har fått gjennom denne endringen. Dette er det all grunn til å juble for, sier Lemvik.

Generalsekretær Jørn Lemvik under en markering foran Stortinget i november.
Generalsekretær Jørn Lemvik under en markering foran Stortinget i november.

Informasjonsstøtten fortsetter

Nøkkeltall fra statsbudsjettet viser at:

  • Samlet bistandsstøtte som kanaliseres til de frivillige organisasjonene blir økt fra 670 millioner kroner til 1,9 milliarder kroner. Det er samme nivå som 2015.
  • Det legges opp til et kutt på 1,8 milliarder kroner i det totale bistandsbudsjettet. Regjeringens opprinnelige forslag var på 4,3 milliarder kroner.
  • Den såkalte informasjonsstøtten, som gir bistandsorganisasjonene støtte til informasjonsarbeid om nord/sør-spørsmål, fortsetter som før.
  • Fagbladet Bistandsaktuelt får fortsette sin drift.

– Livsviktig

Digni har de siste ukene mobilisert bredt for å reversere regjeringens foreslåtte kutt på to tredeler av støtten til de ideelle organisasjonene.

– Dette viser at mobiliseringene har ført frem. Vi er glade for alle som har bidratt, sammen har vi sendt et tydelig signal til regjeringen. Vi har stått opp for verdens fattige, og resultatet er en stor glede. Dette får livsviktig betydning for millioner av mennesker verden over, sier Lemvik.