MENY

– Innovasjon har blitt et buzzord

- Man må ikke tenke at alt skal være flunkende nytt, sier Anders Wengen, gründer i Tinkr.

Norske bistandsorganisasjoner møter en stadig sterkere forventning om å være innovative.

– Nå tror jeg vi må innse at innovasjon bare har blitt et ord som vi kaster rundt oss. Det er blitt et buzzord som alle skal være opptatt av, men få vet hva egentlig betyr, sier Anders Wengen.

Han er grunder i selskapet Tinkr, som jobber med kreativitetsdrevet innovasjon. Wengen har i en årrekke jobbet med bistand og utviklingsarbeid.

– Nok med små justeringer

– Først av alt mener jeg bistandsbransjen allerede er ganske innovative. Bistandsprosjekter gjør hele veien små justeringer der man forsøker å gjøre ting mer effektivt. Det er innovasjon, konstaterer Wengen.

Wengen deltok nylig på et møte med alle Dignis medlemsorganisasjoner. Digni-medlemmet Himalpartner har fått midler til å lede et prosjekt om næringsutvikling og innovasjon de kommende årene.

– Når bistandsorganisasjoner skal jobbe med innovasjon tror jeg ikke man må tenke at alt skal gjøres helt flunkende nytt. Ofte kan man komme langt med bare små justeringer eller gjennom å bruke løsninger i en ny kontekst. Det er alltid en del ting som kan gjøres bedre. Spørsmålet er hva, hvorfor og hvordan, sier Wengen.

– Må sørge for gode rammer

Selv tror gründeren at et av områdene hvor bistandsorganisasjonene har størst potensiale til å fremme innovasjon, er i relasjonen norske statlige donorer og organsiasjoner.

– Vi må se på de rammene man jobber gjennom, det vi kaller for systeminnovasjon. Hvordan skal man rapportere? Hvilke frister skal man ha? Dersom man ønsker innovasjon, må man også sørge for at rammene legger til rette for det. Det holder ikke med et enkeltfond, men innovasjon må inkorporeres i hele måten vi jobber, sier han.

Wengen forteller at han den siste tiden har vært i kontakt med 12 ulike bistandsorganisasjoner.

– De fleste sier at de er innovative på to områder: De bruker nye plattformer for innsamling av penger, og de utvikler en app. Innovasjon bør være mye mer enn det, men da må man ha en klarere idé om hva man vil utvikle seg på. Derfor tror jeg vi må bli bedre på å si at «med innovasjon mener vi sånn og sånn for at vi skal oppnå dette». Vi må være tydelige, så ikke innovasjon bare blir ressurskrevende tull, sier Wengen.

Ber om rom for risiko

Fungerende generalsekretær Elizabeth Laura Walmann.
Fungerende generalsekretær Elizabeth Laura Walmann.

Dignis fungerende generalsekretær Elizabeth Laura Walmann sier hun er enig i flere av Wengens poenger.

– Vi er også opptatt av at når man skal jobbe med innovasjon, må vi også ha rom for å gjøre feil. Vi må ha rom for å ta risiko, og det må også legges til rette for dette fra myndigheter i Norge, sier hun.

Walmann sier at innovasjon vil være viktig for Digni de kommende årene.

– Vi tror at vi hele veien kan gjøre jobben vår litt bedre. Det vil vi jobbe for å oppnå, sier den fungerende generalsekretæren.