
– Bistanden har et helt grunnleggende problem
Under lanseringen av boka ‘Power and partnership’ brukte generalsekretær Jørn Lemvik i Digni ett ord for å beskrive det han mener er et «helt grunnleggende problem» i bistanden:
– Penger. Når pengene kommer på bordet forsvinner mange andre viktige diskusjoner. Vi har fått oss til å tenke at pengene er løsningen på ethvert problem. Det er det ikke.
Lemvik tok til orde for at begreper som ‘partnerskap’ og ‘utviklingssamarbeid’ ofte er ord uten særlig mening.
– Pengene står ofte i veien. De bidrar til å gjøre relasjonen mellom nord og sør til en maktrelasjon, der de som har pengene også sitter med makta, sa Lemvik under lanseringen av boka onsdag formiddag.
Han mener løsningen på problemet er å bygge langsiktige relasjoner, samt jobbe for dialog mellom nord og sør.
– Bare på den måte kan man bygge tillit, sa Lemvik.
– Lei av oss
‘Power and partnership’ gis ut av Digni, Norme og Egede-instituttet. Formålet med boka er å stikke hull på spørsmål om hvordan makt egentlig påvirker relasjonene mellom nord og sør. Under boklanseringen, som ble holdt i Digni sine lokaler, deltok også tidligere direktør for Sivilt Samfunn i Norad, Terje Vigtel.
– Skulle vi begynt fra scratch med all bistand – hvordan ville vi gjort det?, spurte han retorisk.
– Selvfølgelig ville vi spurt etter hva som var behovet, ikke hva vi i Norge ønsker å nå frem med. Jeg tror mange kirker og partnere i sør har innsett at de ikke orker mer. De har gått lei av oss som kommer for å fortelle hvordan det er hos dem og hva de bør endre på.
Han nevner regjeringens varslede stortingsmelding om rettigheter som et konkret eksempel.
– Her kan man ikke gå på den feilen man har gjort så mange ganger før: Om ikke meldingen er forankret i sør er den ikke verdt papiret den er skrevet på, slo han fast.
Tillit til kirkeledere
Vigtel påpekte videre at kirkeledere og andre spirituelle ledere har langt høyere legitimitet i land i sør, enn norske bistandsarbeidere.
– Forutsetter norske bistandsstrategier at mottaker skal endre sine verdier og tankesett og bli mer som oss, er sjansen til å lykkes tilnærmet null, sa han.
Torild Skogsholm, som tidligere har vært venstrepolitikere og generalsekretær i hjelpeorganisasjonen Care, mente på sin side at det vil være vanskelig å gi slipp på makta for norske politikere.
– Politikere jobber etter et ønske om endring. Man kan på en måte si at man gjør ikke jobben sin som politikere hvis man sier at «likestillingspolitikk i Afghanistan skal man ikke legge seg opp i». Det er forventet at politikere skal ha løsninger på slike problemer, sa Skogsholm som nå er sekretariatsleder for venstres stortingsgruppe.
Hun mente likevel at det er mulig for norske politikere å påvirke, om man velger riktige kanaler.
– Det er klokt å jobbe mer gjennom sivilt samfunn, og jobbe med ulike trossamfunn, konstaterte Torild Skogsholm.