MENY

– Afrikas nye ledestjerne

- Glem Donald Trump, la oss heller glede oss over Tanzanias nye president, skriver kommunikasjonsrådgiver Kåre Eriksen.

Mens vi rystes av fascismens frammarsj i Vesten, skjer det heldigvis gledelig ting andre steder. Da Tanzania avholdt presidentvalg nylig, var det den forholdsvis ukjente som stakk av med seieren. Nå er Magufulis navn på alles lepper, ikke bare i Tanzania, men i hele Afrika.

Den nyslåtte presidenten har nemlig satt i gang en rekke tiltak for å få bukt med vanstyre og korrupsjon i det østafrikanske landet, som alltid har blitt regnet blant verdens fattigste.

Rydder søppel

Denne uken skulle Tanzania feiret sin uavhengighetsdag. Det gjøres vanligvis med pomp og prakt og militærparader. Magufuli avlyste feiringen med henvisning til at landet har et pågående kolerautbrudd. Han tok personlig til gatene i Dar-es-Salaam for å rydde søppel.

Ministere og byråkrater får ikke lenger reise på business-klasse.

Han fikk med seg tusener på dugnaden. Fire milliarder shilling, som skulle vært brukt til festligheter, blir nå brukt til å utbedre den notoriske­ hovedfartsåren­ Bagamoyo Road. «Hapa kazi tu», her er det bare arbeid som gjelder, er den tidligere arbeidsministerens mantra.

Kjøpte sykehussenger

Den nye regjeringen­ pleier å feire seg selv med en grandios bankett. Magufuli reduserte bankettbudsjettet med 90 prosent. De sparte pengene ble brukt til å kjøpe nye sykehussenger. Da en statsdelegasjon på 50 personer skulle til å reise på tur til andre Commonwealth-land, satte presidenten foten ned og reduserte reise-følget til fire personer.

Ministere og byråkrater får ikke lenger reise på business-klasse. Seminarer og konferanser skal holdes i regjeringslokalene, ikke på rådyre hoteller.

Det hele ligner litt på begeistringen rundt valget av pave Frans. Verden er overmoden for ledere med integritet.

Tidlig avla Magufuli det store statlige sykehuset i Dar-es-Salaam et uanmeldt besøk. Han ble sjokkert over tilstanden, hvor pasienter sov på gulvene og utstyr ikke var vedlikeholdt. Dir-ektøren og styret ble avsatt på dagen.

Personlig integritet

I et møte med landets næringslivselite, har Magufuli fremmet et ultimatum: Betal det dere skylder staten i skatt umiddelbart, eller­ belag dere på rettslig forfølgelse. Da hadde statsapparatet nylig avdekket at 2.300 containere hadde gått gjennom havnen i Dar-es-Salaam siden 2014 uten at det var betalt toll og skatt på varene.

Magufuli mer enn antydet at næringslivet­ hadde en finger med i spillet. Magufulis personlige involvering og ledelse skaper nå begeistring over hele verden. Emneknaggen #WhatWouldMagufuliDo har tatt av i sosiale medier i Øst-Afrika.

Det hele ligner litt på begeistringen rundt valget av pave Frans. Verden er åpenbart overmoden for ledere med personlig integritet.

Optimistisk

Hvorvidt Magufuli lykkes, avhenger i stor grad av om han får med seg den politiske ledelsen og næringslivet på snuoperasjonen. Men det avhenger også av at han ikke faller for fristelsen til utnytte den tøylesløse makten presidenten har ifølge landets grunnlov, som fritar enhver president for rettslig forfølgelse til evig tid.

Enn så lenge velger jeg å være optimistisk. Med flere slike ledere ville jeg og mine bistandskollegaer bli arbeidsledige i løpet av kort tid. Med mindre Trump vinner, da.

 

Innlegget ble først publisert i Vårt Land 14/12-15. Toppfoto: Daværende arbeidsminister John Magufuli i samtale med Verdensbankens Sri Mulyani Indrawat. Foto: Rob Beechey / World Bank, under CC-lisens.