Representanter fra Digni, Svenska missionsrådet og Dansk missionsråds udviklingsafdeling hadde sitt årlige møte i Bromma, Sverige 4 og 5 februar. Foto: Matilda Pearson

Vil lage brukermanual for religiøst samarbeid

– Det er nyttig å se at Svenska Missionsrådet har kommet et stykke på vei med å konkretisere dette, og har laget noen forslag til praktiske grep, for det trenger vi veldig, sier seniorrådgiver i Digni, Kåre Eriksen.

100 kristne organisasjoner

Tidligere denne uken var han i Sverige for det årlige kontaktmøtet mellom Digni og de beslektede organisasjonene, Svenska Missionsrådet og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling. Sammen representerer de over 100 organisasjoner, som gjennom samarbeid over hele verden jobber for menneskerettigheter og bærekraftig utvikling.

Stor enighet

– De siste 10-15 årene har det vært stor enighet både innad i organisasjonene og blant politikere i Norden om at trosbaserte aktører har en viktig rolle å spille i dette arbeidet. Men alle vi som har snakket varmt om det, har samtidig hatt problemer med å si på hvilken måte vi skal gjøre det, sier Eriksen.

En brukermanual

Under ukens kontaktmøte presenterte Svenska Missionsrådet et arbeidsdokument, som de håper skal resultere i en brukermanual for religion og utvikling. I dette beskriver de fremgangsmåter for å kartlegge mulige aktører; hvem det er mulig å samarbeide med, hvem man trenger å alliere seg med, hvem som har makt til å skape endring og hvor det er mulig å påvirke.

Kan utfordre

– I de fleste tilfeller samarbeider våre medlemsorganisasjoner med trosbaserte aktører, så de tar det kanskje for gitt. Men det finnes også muligheter de ikke benytter, sier Eriksen.

LES MER: Dette er Dignis medlemsorganisasjoner.

– Utfordringen deres, og for partnerne deres, er at de muligens må utfordre sine vante måter å gjøre ting på. Det er en styrke at de har hatt lange samarbeid, men noen ganger må de utfordres. De har kanskje hatt en samarbeidskirke i mange år, mens det som skal til er å samarbeide med de lokale imamene.

Slike vurderinger må man gjøre. Skal man for eksempel bytte ut en partner? Er det andre trosbaserte aktører som er bedre posisjonert? Våre medlemmer har etablert partnerskap, dype relasjoner og godt etablerte vennskap og samarbeidsrelasjoner. Det er nok ikke alltid så lett å bryte med det, sier Eriksen.