MeToo

Må ha sterkere rutiner for å hindre seksuell trakassering

Siden #MeToo-kampanjen tok av i oktober i fjor, har mange sjokkerende historier om seksuell trakassering, utnyttelse og overgrep i arbeidslivet blitt kjent i offentligheten. Det startet med filmbransjen, men fokuset har flyttet fra bransje til bransje. Avsløringene har vært store og alvorlige, også i bistandsbransjen. Det har blant annet kommet frem at bistandsarbeidere forgrep seg på jordskjelvofre på Haiti, og en FN-rapport forteller om grov utnyttelse av krigsofre i Syria og Jordan.

Det går over vår fatteevne at de som skal lindre nød, påfører mennesker ytterligere traumer og lidelser. Selv om det er vanskelig å forstå, ønsker vi ikke å være i fornektelse av at dette er et stort problem og at det kan forekomme også i vår organisasjon, medlemsorganisasjoner og partnerorganisasjoner. Flere av Dignis medlemsorganisasjoner har arbeidet med dette temaet over lang tid og var allerede i gang med planleggingen av et prosjekt rundt ikke-økonomiske misligheter da #MeToo bevegelsen startet. Her vil seksuelle overgrep, utnyttelse og trakassering inngå som tema.

Vi vil slutte oss til Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Utviklingsminister Nikolai Astrups appell til alle organisasjoner som mottar statlig støtte av Norad og UD om å ha gode retningslinjer og lett tilgjengelige varslingskanaler. Norske myndighetene lover å følge opp at dette blir gjort.

Les brevet her: FranskEngelskSpanskNorsk