22981733813_910e754111_k

5 tall som viser størrelsen på norsk misjon

Digni og NORME (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering) lanserte i går sin medlemsstatistikk med tall fra hele 35 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn. Statistikken er blant de største samenstillingene av sitt slag og er basert på tallene misjonsorganisasjonene selv rapporterer inn til førsteamanuensis Frank-Ole Thoresen ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole. De 35 organisasjonene inkluderer medlemmene i Digni, i tillegg til 16 organisasjoner som bare er medlemmer i NORME. Statistikken viser dermed tall fra størstedelen av bedhusbevegelsen og det lavkirkelige Norge. Men hvor stort er dette egentlig? Her er 5 tall som vil overraske deg!

1. Grasrota kan holde hender fra Oslo til Trondheim

Misjonsbevegelsen i Norge tilsvarer om lag 300.000 mennesker. Om man går ut fra at alle er store nok til å holde hender kunne en lenke strekke seg fra 360 kilometer Aker Brygge i Oslo og nesten helt til Trondheim. Lenken ville imidlertid ikke nådd helt frem, men stoppet ved fotballbanen på Lundamo Skole (se bilde nedenfor) i Melhus i Sør-Trøndelag. Da er man bare en halvtimes kjøretur fra Trondheim sentrum!

Helt hit - til Lundamo skole i Sør-Trøndelag, rekker lenka med alle som er engasjert i de 35 medlemsorganisasjonene. Foto: Skjermbilde fra Google Street Wiev.
Helt hit – til Lundamo skole i Sør-Trøndelag, rekker lenka med alle som er engasjert i de 35 medlemsorganisasjonene. (Foto: Skjermbilde fra Google Maps).

2. Samler inn 7 ganger TV-aksjonen

Årlig samler medlemsorganisasjonene inn nesten 1,5 milliarder kroner til misjonsarbeidet. Det tilsvarer 7 ganger det beløpet NRK samler inn under TV-akasjonen hvert eneste år.  Tall fra 2013 viser at Ola Nordmann ga om lag 900 kroner i året til veldedige formål, mens misjonsvennene gir i snitt 6.000 kroner hver. Om hele Norges befolkning hadde gitt like mye ville det tilsvart et helt bistandsbudsjett!

3. Dobbelt så mange ansatte som i NRK

I de 35 organisasjonene jobber det totalt 7000 ansatte. Til sammenligning er det dobbelt så mange som det jobbet i NRK i 2013. 542 mennesker er ansatt som langtidsutsendinger i utlandet, mens mer enn 1600 mennesker tjenestegjorde som kortidsutsendinger.

4. Betaler mesteparten av bistandsarbeidet selv

Tallene fra rapporten viser at medlemsorganisasjonene betaler 54 prosent av bistandsarbeidet fra egne, innsamlede midler. Støtten fra Digni, Norad og Uterniksdepartementet utgjør dermed 46 prosent av den totale støtten til bistandsarbeidet.

[center] [circle title=”1,5″ color=”red” bg=”https://digni.no/wp-content/uploads/2015/07/23582709166_1692ca8088_k-e1449584338923.jpg”]milliarder kroner samlet organisasjonene inn[/circle]  [circle title=”54″ color=”blue” bg=”https://digni.no/wp-content/uploads/2015/11/IMG_4496-e1447240887390.jpg”]prosent av bistandsarbeidet betales med egne midler[/circle] [/center]

5. Omsetter for 5,4 milliarder kroner

Den totale omsetningen i de 35 organisasjonene er på hele 5,4 milliarder kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som Google sin omsetning i Norge i fjor. 1,8 milliarder kroner kommer fra offentlige tilskudd til ulike former for institusjonsdrift, mens 1,5 milliarder kommer fra innsamlede midler.

[like]