17096185981_6c976f5ede_o

“Det er vår oppgave å hjelpe vårt lokalsamfunn”

I Kenya er om lag 6 prosent av bvefolkningen smittet av hiv og aids. Se film øverst i saken!

– Vi må gi mennesker håp. Før var det ingen som aksepterte å snakke med noen som har aids. Gjennom programmet om den barmhjertige samaritan lærte vi at de er heltene i lokalsamfunnet. Vi må gå ut å snakke med dem. Vi må ta ansvar, sier han engasjert.

[info title=”Hiv/aids i Kenya”]

  • 6 prosent av Kenyas befolkning er smittet av hiv/aids.
  • Det har vært en stor nedgang i antall smittede de siste årene, fra 10 prosent i 1997.
  • Kenya har den 11. største spredningen av hiv/aids i verden.
  • Det kenyanske bibelselskapet driver programmet The Good Samaritan Program med støtte fra Digni og Bibelselskapet i Norge.

Kilde: Globalis.no[/info]

Engasjerer seg

Odamo er engajsert i organisasjonen Zindua Africa som holder til i et fattig område i Nairobi i Kenya. Organisasjonen startet i 2006.

– Vi ville sette i gang et miljøprogram for å rydde rundt oss. Det er mye søppel i gatene her, og noe måtte gjøres, forklarer Odamo.

Før var det ingen som aksepterte å snakke med noen som har aids. Gjennom programmet om den barmhjertige samaritan lærte vi at de er heltene i lokalsamfunnet.

Han er nå ansvarlig for miljø i organisasjonen.

–  I 2008 fikk vi opplæring i programmet om den barnhjertige samaritan. Det har hjulpet oss veldig masse, sier han.

Vil være gode samaritaner

Programmet om den barmhjertige samaritan er utviklet av United Bible Societies, og implementeres av lokale bibelselskap i mer enn 20 afrikanske land. Konseptet er enkelt: Grupper deltar på en workshop som omhandler lignelsen om den barmhjertige samaritan fra Lukas 10:25-37 i Bibelen. På samlingen trekkes det en tydelig parallell til den barmhjertige samaritan i dag, og hvordan barmhjertige samaritaner kan hjelpe Aids-syke. Etter å ha fått en innføring i kursboka oppretter gjerne deltakerne grupper som fortsetter å jobbe med problematikken. Prosjektet er støttet av Digni og Bibelselskapet i Norge.

– Det har lært oss hvordan vi kan være gode samaritaner i vårt lokalsamfunn. Vi vet at hiv/aids er et stort problem her. Nå har vi valgt å gjøre to ting: gå rundt for å samle inn søppel, og samtidig gi informasjon om sykdommen. Vi snakker med familier og ber dem om . Vi valgte å gå rundt til familier, snakke med dem, og samtidig hente søppel.

16938032847_caf8427dd0_o
Staben i Zindua Afrika, med Samuel Odamo helt fremst.

– Må starte med meg selv

Odamo peker på at det er en viktig sammenheng mellom miljø og hiv-spredning.

– Her i området kan du finne barn som leker med brukte kondomer og blåser dem opp til ballonger. Hvor farlig er ikke det? Alt henger sammen! Vi gir søppelposer til alle, snakker med folk og lærer hvordan man skal ta vare på seg selv. Om man vil se håp i verden må man starte med seg selv, konstaterer han.