15399965335_db6ab03229_o

Varsler tøffere resultatkrav

Evalueringsdirektør i Norad, Øyvind Eggen, berømmer misjonsorganisasjonene for sitt historiske bistandsengasjement, men etterlyser mer fleksibilitet i møte med dagens krav til bistand (Vårt Land, 4.7). Paraplyorganisasjonen for norsk misjons bistandsarbeid, Digni, svarer på kritikken og varsler høyere krav til kvalitet og resultater.

– Strengere krav enn Norad

– I Digni jobber vi kontinuerlig med kvalitet i bistanden. Vi opplever at arbeidet vårt holder høy kvalitet, og at lokale partnere oppnår resultater som er viktige for lokalbefolkningen, noe vi også får tilbakemeldinger fra Norad på. På enkelte områder er Dignis kriterier for støtte faktisk strengere enn Norads egne kriterier, uttaler generalsekretær Jørn lemvik.

Samtidig medgir Lemvik at Eggen har mye rett i sin analyse.

– Misjonsorganisasjonene er gode på lokalkunnskap og har solide samarbeidsrelasjoner, men det er lett å gro litt fast i de gamle relasjonene og arbeidet. Dessuten varierer kvaliteten for mye.

Det ønsker Lemvik og Digni å gjøre noe med.

Skjerper kravene

– Vi er stolte over det vi har fått til, men vi kan ikke hvile på våre laurbær. Vi ser at vi har potensial til å oppnå enda bedre resultater enn vi gjør i dag, og da må vi jobbe for det. Dette er en utfordring misjonsorganisasjonene må ta innover seg.

I tiden framover vil Digni derfor skjerpe kvalitetskravene, og arbeide for at det oppnås enda bedre og viktigere resultater lokalt. Digni vurderer også å stille ekstra midler til rådighet for dem som kan dokumentere gode resultater, forteller Lemvik.

– Bistand er en konkurranseutsatt bransje, hvor det stilles stadig tøffere krav til resultater. Vi kan noen ganger være uenig med Norad om hvilke virkemidler som fungerer best, sammen med medlemmene og lokale partnere vil vi arbeide for å sikre enda bedre resultater og bedre kvalitet på arbeidet. Misjonsorganisasjonene bør være i forkant i denne utviklingen, avslutter Lemvik